November 18, 2011

tips Menjaga huBungan

Salam Jumaat semua..

Hari ni Aina rasa nak share something dgn anda-anda especially anda yang sedang bercinta or sedang memadu asmara or in other word.. COUPLE!


Dlm sesebuah perhubungan... Ada beberapa perkara yang penting.. Korunk nak tau? Jom!!

1] Jangan pernah anggap hubungan jarak jauh itu sebagai satu perkara mudah.
Apa yang penting dalam hubungan jarak jauh ialah KEPERCAYAAN dan KEJUJURAN. Kebiasaannya... hubungan jarak jauh sering kali diuji... Ada jerk yang menduga.. Ada jerk halangan... Ada jerk yang menanti..

2] Jika ibu bapa tidak merestui, maka tinggalkan lah... 
Dalam mana-mana perhubungan pon,, restu ibu bapa tue sangat amat terlalu penting. So.. before korunk teruskan hubungan tue, better korunk introduce dulu kat mak bapak.. Bila dah spt green light barulah korunk ON.. If not, better korunk move away.. Sbb in future banyak masalah yang akn timbul...

3] Komunikasi yang baik
Dalam sesebuah perhubungna, komunikasi merupakan salah satu perkara yang penting. Kita x boleh nk merahsiakan sesuatu.. Everythng yg kena share msti kena share.. But.. Setiap pasangan kena tau te right time for communication! Better communication lead to a better relationship..

4] Menyelesaikan perselisihan dengan baik
TOLERANSI! Dlm sesebuah hubungan tue, kita kena la saling tolerate.. Jangan nak buat keras kepala.. Ni tak yang tu nk menang.. Yang ni nak menang.. Sometimes tue kena la saling mengalah.. even apa yg kita buat tue betul.. If not, smpai bila2 pn hbgn kita x lancar.. Asyik gaduh jerk...

5] Hormati diri sendiri dan pasangan
In a relationship, kita kena saling hormati antara satu sama lain. Kalau x de respect, x de la korunk nak bertolak ansur... Kenalah saling hargai antara satu sama lain...

6] Berikan ruang terhadap pasangan
Jangan terlalu kongkong pasangan kita.. Beri kebebasan .. Beri dia ruang untuk bernafas.. Beri dia ruang privasi.. X pyh nk tunjuk hero or heroin nak jd queen control or king control... People x suka dirinya dikongkong.. People x suka kebebasannya disekat....


Rasanya cukup smpai di sini la dulu...
Dah x tau dah nk share ape lgi dah..
Pada yg tgh kapel tue, blh la try2 yea...
Amalkan.. Semoga jodoh berkekalan yek...

3 words by you:

msredcheesecake said...

Jaga niat berpasangan dan jaga tertib....insyaAllah....

shaerin said...

sokong !
saya hanya pegang kejujuran n kepercayaan .

bf saya pegang pada hormat dan saling memahami .

tapi , kami berdua sgt berbeza .
dan berdoalah yang terbaik for both .

Enna Mardiah said...

msredcheesecake..

Insya ALLAH...

shaerin..

smga dipnjngkan jodoh.. :-)

Post a Comment