October 28, 2011

jom HilanGkan viRus

Salam buat semua...

Hari ni rasa cam nak buat entry pasai demam la..

Buruknya muka aku time demam

Sebabnya... tuan punyer blog nie tgh demam.. Adil ker?
Dah lama dah tak demam... Bila kena hujan sikit pagi semalam..
Burssttt!!!! Sakit kepala.. Batuk... Rasa nak tidur je the whole day...

Aina nak share sikit tips or cara yang korunk blh buat supy cepat kebah...
Yg paling utama mestilah makan ubat.. Kan banyak ubat demam kt klinik..
Kalau x suka yang tue, pegi je 7e beli panadol Actifast sepapan.. Telan...


If korunk ni spesis takut nak makan ubat...
Korunk boleh cuba step-step D.I.Y (Do It Yourself) ni..

# 1 Mandi 3/4 kali sehari
Selalunya if demam, org mesti mls mandi.. (sama macam saya).. tapi kajian said mandi lebih kerap membantu mengeluarkan haba dari badan... samping tue blh sejukkan badan... Hurrmmm... betul ke?

La..La.. La... (mandi sambil nyanyi)

# 2 Kenalah banyak minum air
Aikk!! Cam ner minum banyak air dapat keluarkan virus tue? Cam x logik jerk.. Hahaha... Okay2.. Cam nie.. Bila korunk minum air banyak2.. korunk tend to go to toilet kan.. So.. Cam tue la... Erkk.. Paham2 je laa...

minumlah air masak a.k.a mineral

# 3 Minum minuman isotonik / soda
Yang nie memang berkesan.. Beore ni Aina penah demam.. One of my friend pun belikan 100 Plus.. Dia kata minum 100 + ni boleh sejukkan badan and dapat hilangkan demam.. So.. dengan izin ALLAH, kebah laa demam tue... Tapi utk kali nie, x mujarab pulak cara nie.. hahaha... mungkin 100 + yg beli sendiri ni x de power kot.. So.. Anyone nak belikan saya 100 +?

terangkat beb

# 4 Berpeluh
Macam mana nak berpeluh? Lari 10 pusingan? Lompat 100 kali? Hahaha.. Dah namanya demam.. Mesti cam malas nak buat pape kan.. Aina ada satu cara nak keluarkan peluh... Mudah, simple and sedap... Korunk pegi kat dapur.. Rebus air.. masak maggie... pilih perasa yang kaw2 cam asam laksa, kari, tomyam tue... Makan time panas.. Perghhh memeang sedap la.. X suruh pn nak makan.. Time-time demam nie manalah ada selera nak makan kan? Tapi.. if korunk larat boleh jerk bersenam or beriadah... 

panas plus pedas equal awesome

p/s : sy bukan doktor.... tapi saje nk share..
kot2 mujarab.. haha..

2 words by you:

teh o beng said...

alolo cian dia demam..take a rest la ye..get well soon :)

ENNA MARDIAH said...

tenkiu yea awop.... huhu..
gara2 hujan....

Post a Comment