August 9, 2011

Popia Gunting versi Chef Aina

Assalamualaikum.....

Korang tgh wat pe tue? Supper ape mlm nie?? Kerang? Colek?? Yummmy...
Sempena Ramadhan kita yg dah nak masok 10 hari nie... (alamak! dah masok) Aina nak share skit resepi popia gunting.. Aina baru jerk try wat hr nie... Well.. Sambutan yg tip top.. Lps semangkuk semangkuk then semangkuk lagi... Hahahha... Last2.. Habis satu balang in a day.. Fuhh....

Okeh.. Sume dah ready nk alin resepi ni?? Baik korang ready betul2.. Resepi ni "comlex" giler.. Perghhh... Berpeluh den buat mende nie.. (kalau x bukak kipas la) Hahahha...

First of all.. Korang kena ada kulit popia, telur, gunting, minyak, dulang a.k.a loyang...

Mula2.. Bukak pastry kulit popia tue sehelai demi sehelai.. Tapi jgn bukak byak2.. Naty mende alah tue jadi keras.. Susah nak wat keje... Gulung kulit popia tue slow2.. Sampai mende tue memang pack.. Padat!.. Utk lekatkan hjung kanan pastry dgn hujung kiri pastry, sapukan telur...



OKeh.. Bila korang dah siap gulung.. (sikit2 jerk.. jgn buat semua 40 helai skaligus), korang boleh la mula menggunting.. Gunting dalam keadaan serong.. So that, nanti popia goreng korang looks like bunga... Ekceli... Lebih senang kalau korang sptkn perkhidmatan member korang untuk mempercepatkan kerja plus nk jaga keadaan pastry...


Bila korang dah siap gunting.. Korang boleh la.. Reay2 kuali.. Panaskan minyak.. Bila minyak dah panas.. MAsukkan pastry yang dah digunting tadi.. Goreng sampai la they all masak kekuning-kuningan.. Jangan sampai terlalu garing... Nanti x best... Okeyh then.. Bila semua dah siap digoreng.. Kporang boleh la tabur garam halus sedikit... Jgn terlalu banyak.. Nanti masin.. Tapi.. untuk bhgian nie.. Korang boleh pilih sama ada nak tabur garam atau bagi yg prefer manis.. Korang boleh la taburkan campuran susu tepung dan nestum.. 

Baru syiok.. Baru best....


Taraa... Kat atas tue.. Hasil kerja keras kita.. tadi.. Aina just amek masa sejam untuk siapkan 40 helai pastry kulit popia.... Well.. Kan Aina dah cakap.. Resepi ni "complex".... "Susah" giler!!!



Sekian sahaja resepi kita hari ini..
Sampai ketemu lagi bersama Chef Aina...

0 words by you:

Post a Comment